Täältä koiran ja kissan lelut ja muut aktivointituotteet.

Kesälläkö muka tylsää?

Terhi ja Veikko istuskelevat iltaa mökin nuotiolla, kun puheeksi tulee australianpaimenkoira Popsin osaamien sanojen määrä. ”Ymmärtääkö se nyt kuitenkaan sanojen varsinaista merkitystä vai yhdistääkö se vain sanoja tiettyihin tilanteisiin”, pohdiskelee Veikko ääneen. ”Totta kai se ymmärtää, tuohan se sinullekin kaljapullon korista pelkällä tuo käskyllä, kun osoitat siihen suuntaan mistä jotain haetaan”, inttää Terhi vastaan. ”No mutta toisiko se minulle makkaran syömättä sitä matkalla”, jatkaa Veikko epäilevällä äänellä. Molemmat vilkaisevat kuusen alla makailevaa Popsia ja toteavat yhteen ääneen: ”Sitä pitää kokeilla…”

TYLSÄ LOMAKAUSI

Kesä-heinäkuussa suurin osa koirakerhoista ja yksityisistä koirakouluista on kiinni kesälomien takia. Kerrankin olisi aikaa oman koiran koulutukseen, kun itsellä on loma. Aurinko paistaa ja kentälläkin viihtyisi paljon paremmin kuin talvipakkasilla. Koulutusta ei kuitenkaan saa oikein mistään ja monet koirat ovatkin sitten syksyllä kesäruosteessa, kun treenaaminen on jäänyt vähemmälle tai väliin ihan kokonaan. Koirat ’metsittyvät’ nopeasti ja tottelevaisuus putoaa rajua vauhtia vapaassa mökkielämässä.

VAIHTELU VIRKISTÄÄ

Kenttäkoulutustauot kannattaa käyttää hyödyksi ja opettaa koiralle jotain aivan muuta kuin mitä talvella hinkataan. Vaihtelu virkistää ja useimmat koirat rakastavat oppia uutta. Kun noutoakin harjoitellaan erilaisilla esineillä, vaikkapa sillä siideritölkillä tai makkaralla, niin puukapulan noutaminen tuntuu lastenleikiltä tämän jälkeen. Juotavat kun eivät ole enää juomakelpoisia mikäli koira heittelee niitä matkan varrella ja makkarasta ei ole mitään jäljellä, jos koira ei osaa pitää sitä suussaan pureskelematta.

TAVARAT HUKASSA

Eräs tuttava paiskasi kerran avaimet maahan raivopäissään. Sen jälkeen hän etsi niitä lehtien seasta yli tunnin, ennen kuin päätti soittaa apujoukkoja. ”Tuokaa nyt ihmeessä tänne joku koira, joka osaa etsiä avaimet tuolta metsiköstä”, aneli nolo ääni puhelimessa. Ystäväni ei päässyt pois metsästä, kun autonavaimet olivat heitetyssä nipussa. Koiralla meni kolme minuuttia siihen, mihin ihminen ei pystynyt reilussa tunnissa. Tänä päivänä tämän henkilön omakin koira osaa etsiä tavaroita maastosta kuin maastosta.

TASAPAINOILUA

Lenkeillä on hyvä aktivoida koiraa. Tasapainoilut kivien, kantojen, penkkien, tikapuiden tai vaikkapa betoniporsaiden päällä vaativat koiralta keskittymiskykyä ja kehon hallintaa. Tällaiset harjoitukset ovat hyviä harjoituksia toki kaikille koirille, mutta varsinkin agility- ja rauniokoirille, jotka tarvitsevat hyvää koordinaatiota. Kotioloissa on hyötyä, kun koira osaa asetella itsensä pienemmänkin vaa’an päälle punnittavaksi sen sijaan, että omistaja joutuu ottamaan koiran syliinsä ja punnitsemaan molemmat.

TEMPPUKOULU

Varsinaisten tottelevaisuusliikkeiden sijaan, voi koiran kanssa joskus harjoitella hömppäjuttuja. Kieriminen, vilkuttaminen, häpeäminen ja maahan kyljelleen heittäytyminen voivat vaikuttaa turhilta tempuilta, mutta niissä mielekkäintä on itse opettaminen. Kerrankin ei vanne kiristä päätä koulutusvaiheessa. Kun temppu on turha, ei ole niin tarkkaa kuinka nopeasti ja täsmällisesti koira oppii sen suorittamaan. Harjoittelu on hauskaa molempien mielestä ja oppiminen tapahtuukin silloin nopeasti.

HUVIA JA HYÖTYÄ

Jos ei sukulaisten tai ystävien viihdyttäminen motivoi harjoittelemaan, niin on tempuista hyötyäkin. Puiden tai jalkapallomaalien ympäri kierrättäminen ja jalkojen välissä pujotteleminen käyvät sekä verryttelystä, kuntoilusta, että ohjausharjoittelusta. Kumartamistempulla voi brassailla palkintopallilla ja häpeämisellä (etutassu peittää kuonon ja silmät) voi heittää vitsiksi epäonnistuneen suorituksen. Remmin hakeminen, tassun nostaminen sen alla olevan remmin yli ja valojen sammuttaminen helpottavat laiskan elämää.

ÄLYKKYYSTESTI

Koirien älykkyyttä ja kekseliäisyyttä on hauska testailla varsinkin, jos pääsee vertaamaan tuloksia naapurin sesseen. Pulmatehtävät kehittävät koiran oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Heitä koiran lempilelu tai namipala jonkin esteen toiselle puolelle, vaikkapa aidan, jonka yli se ei pääse, mutta jonka se voi kiertää. Kun koira on keksinyt ratkaisun, toista harjoitus ja katso kuinka paljon nopeammin koira suorittaa tehtävän ensimmäiseen kertaan verrattuna.

PULMATEHTÄVIÄ

Mitä vähemmän koira saa ruokaa suoraan kupista, sitä enemmän sitä tulee aktivoitua jollakin tavalla. Makupaloja voi laittaa korkean kiven päälle sellaisesta kohdasta, ettei koira pääse siitä kiipeämään ylös, vaan koiran pitää etsiä reitti herkun luo. Sadepäivinä aktivointia voi tehdä sisällä. Namipaloja voi laittaa tyhjän ja pestyn ketsuppipullon sisään, kattilankannen tai pyyhkeen alle, kahden tiukasti päällekkäin menevän purkin väliin tai wc-paperirullan sisään, jonka päät on taitettu ja teipattu tiukasti kiinni.

ONGELMIA LUVASSA

Kaikki temput eivät aina ole järkeviä opettaa. Kannattaa miettiä pariin otteeseen haluaako koiran todellakin oppivan avaamaan oven tai vesihanan. Tunnen koiria, joita ei lähes mitkään ovet enää pidättele ja erään perheen koti tulvi työpäivän jälkeen, kun koira oli ”unohtanut” sulkea vesihanan avattuaan sen juomista varten. Namipalojen piilotusharjoituksissa kannattaa suunnata kuono alaspäin. Yhden perheen molemmat koirat kuolivat tulipalossa, kun koira oli saanut hellan päälle etsiessään ruokaa sen päältä.

KUONOHOMMIA

Hajuaistin käyttö on parasta mahdollista aktivointia koiralle. Koiran voi opettaa ilmaisemaan tiettyjä sienilajikkeita, jolloin siitä on suuri apu syksyn sienimetsässä. Sen sijaan, että heittää leluja, kannattaa opettaa koira etsimään niitä. Huonoiten haju tarttuu metalliin, lasiin ja kovaan muoviin. Aloita helpommilla ja isoilla kangasesineillä ja etene hyödyllisiin avainten tai kolikoiden etsintään. Lasten etsiminen metsästä jäljen tai ilmavainun perusteella on mukavaa kesäpuuhaa sekä koiralle, että lapsille.

MAKKARANOUTO

Vain oma mielikuvituksesi on rajana keksiessäsi temppuja koirallesi. Esineiden noutamisesta on hyötyä monessakin asiassa. Jos koira ottaa mitä tahansa suuhunsa, sen voi lähettää hakemaan unohtuneen pullonavaajan tai lasten lelun, joka ajautuu liian kauas rannasta. Terhin ja Veikon testiin palataksemme, Popsi oppi kuin oppikin tuomaan makkaran omistajilleen ilman hampaanjälkiä. Veikko oli kuitenkin oikeassa, että pelkkä tuo sana ei riittänyt, vaan ensimmäinen harjoitusmakkara katosi parempiin suihin.

Janita Leinonen
www.koiranomi.com / Koiraposti 3/06

 

<?php include("include/footer.php"); ?>