Täältä koiran takit ja muut vaatteet.

Loskaa, kuraa, lunta...
Hankkisinko Koiralle takin?

Pian on taas se aika vuodesta, jolloin tuuli ja sade vihmovat ikävästi, on loskaa, kuraa, lunta... on aika kaivaa kaapista talvitakki ja toppahousut. Entä miten on koirasi talvivarusteiden laita? Tutiseeko se tuulessa ja tuiskussa? Repiikö se itsestään tennispallon kokoisia lumimäykkyjä?

Jos näin on, harkitse josko hankkisit koirallekin talvipalttoon.

Moni kokee koiran pukemisen turhanpäiväiseksi hömpötykseksi ja "hullutteluksi", valitettavasti. On kuitenkin olemassa monia syitä, miksi koira pitäisi pukea, tässä muutamia:

1. Kylmettyminen

Pahin keli on kova, kylmä tuuli ja räntäsade. Silloin moni pitkä/paksuturkkinenkin koira voisi mieluusti ottaa ylleen vaikka sadeliivin. Jatkuva kastuminen ja tuulessa olo ei ole terveellistä kenellekään, ei myöskään koiralle. Monet fysioterapeutit ja kiropraktikot suosittavat koiran pukemista. Kylmettyminen voi pahimmillaan johtaa selkä- ja niskaongelmiin, joiden korjaaminen voi olla erittäin hankalaa.

2. Suola, hiekka yms.

Kaupungissa teiden suolaus aiheuttaa omat ongelmansa. Suola takertuu turkkiin ja pesusta huolimatta iholle tahtoo jäädä hiekkaa ja muita epäpuhtauksia, jotka sitten aiheuttavat kutinaa. Nämä ovat helposti vältettävissä kun koiralla käytettäisiin asianmukaista kurapukua suojana, tassuja varten on saatavissa erilaisia töppösiä.

3. Sade

Kukapa meistä haluaisi kastua 3-4 kertaa päivässä? Varsinkin lyhytkarvaisille koirille sadeilmat voivat olla yhtä kidutusta kun kylmä vesi valuu pitkin ihoa. Monien rotujen pitkäkään turkki ei anna suojaa sadetta vastaan mainittakoon esim. villakoirat ja monet muut pehmeäturkkiset koirat. On tietysti olemassa poikkeuksiakin, jotkut koirat suorastaan nauttivat sateesta.

4. Roskat

Monet pitkäkarvaisten koirien omistajat tuntevat tarinan, kun käytiin karvakoiran kanssa metsässä ja mitä siitä seurasi. On risuja, käpyjä, neulasia, ohdakkeita, kaikki metsän aarteet täydellisenä kokoelmana koiran turkissa. Ja metsässä käynti jäi yhteen kertaan. Roskia vastaan voisi koiralle laittaa päälle vaikka joustavasta trikoosta tehdyn asun joka ei ole liian kuuma/paksu kesälläkään mutta ehkäisee roskien takertumisen. Lisäksi trikooasuun voi laittaa vähän hyttyskarkoitetta jolloin itikatkaan eivät aiheuta kiusaa.

5. Lumipaakut

Lumipallo-ongelma on monille tuttu. Koiran jaloissa, vatsakarvoissa ja rinnassa on kymmeniä lumipaakkuja ja lopulta koira kieltäytyy kävelemästä. Lisäksi paakkujen sulatus vie aikaa eikä ole hyväksi turkille. Puku on usein paras ratkaisu, sekä omistajlle että koiralle, säästää molempien hermoja.

6. Nisä- ja kivesvauriot

Metsästyskoirilla tuttu juttu on nisä- ja kivesvauriot ajon aikana. Näitä vastaan on myös saatavana erilaisia suojausmenetelmiä, esim. "umpipuku" joka suojaa koko vatsan alusen. Uroskoirilla voi käyttää myös nartuille tarkoitettuja juoksuhousuja.

7. "Hupipukeminen"

Oma lukunsa pukujen suhteen on ns. "hupipukeminen". Näitä yms. varten on omat juhlapuvut. On frakkia, kukkamekkoa, iltapukuja. "Arkikäyttään" vaikka farkut taskuilla tai verkkarit "Adidas-raidoilla. Ja tietysti ulkomaan reissuja varten sinivalkoiset suomi-verkkarit.

Ylipäänsä koirille saa ihan samoja vaatteita kuin ihmisillekin, aina aidoista turkeista ja nahkatakeista lähtien.

Puvun hankinta

Kun hankkii koiralleen pukua, varmin tapa saada sopiva on teettää se mittojen mukaan. Toisin kuten ihmismaailmassa mittatilauspuku ei useinkaan ole valmisvaatetta kalliimpi, hintaero saattaa olla muutamia kymppejä.

Ostaessasi valmispuvun, sovita se aina! älä koskaan osta pukua ilman koiraa, usein mielikuva koiran koosta on väärä ja kädessäsi on puku joka ei omalle koirallesi sovikaan. Kun sovitat pukua, ota huomioon seuraavat seikat jottei tule ikäviä yllätyksiä:

- Pystyykä koira istumaan ja liikkumaan normaalisti?
- Pystyykö se tarvittaessa hyppäämään esteen yli puku päällään?
- Entä miten on uroskoiran jalan nostamisen laita; pystyykä se hoitamaan asiansa ilman että se pissaa puvun sisään?
- Ja tärkeä "muotoseikka" näyttääkä puku koirasi päällä säkiltä vai istuuko se hyvin?

Jos jokin em. seikoista ei toteudu, harkitse toisen koon/mallin ottamista. Epäsopiva puku ei ole koiralle miellyttävä päällä eikä kaunis katsella, ja aiheuttaa usein turhaa mielenharmia.

Kannattaa myös miettiä, mitä vaatetta juuri sinun koirasi tarvitsee. Paleleeko se vasta kovimmilla pakkasilla vai tarvitseeko se sadesuojaa. Usein kannattaa miettiä, mitä pukua koirasi eniten tarvitsee, ja hankkia niitä kaksin kappalein. Tämä siksi, että esim. kurapuku ei aina ehdi kuivua seuraavaa lenkkiä varten. Kun on käytässä kaksi pukua, on seuraavaa ulkoilua varten aina kuiva puku käytettävissä. Tämä käytäntö myös lisää puvun käyttöikää ja maksaa kyllä aikanaan itsensä takaisin.
Ohutvuorinen sadepuku on usein paras ratkaisu varsinkin jos on kyse turkkikoirasta tai jo pikkupakkasilla palelevasta koirasta. Esim. puuvillavuori ei ole liian kuuma kesälläkään, mutta paleleva koira tarkenee vuorellinen sadepuku päällään usein jopa -10 Cä - 15 Cä pakkasiin asti. Vuorellinen sadepuku ehkäisee usein myös hankaumien syntymistä. Ohut-turkkisen koiran peruspuvustoksi voisi ajatella esim. sadepuku, lämmin liivi ja toppapuku. Niillä pärjää vallan mainiosti, on joka säälle oma pukunsa.

Kaikista kylmänarimmat tarvitsevat usein myös talvitöppöset jos tassut palelevat kovasti ja koira ei suostu liikkumaan, vaan nostelee tassujaan.

Entä jos koira ei suostu liikkumaan?

Pukua sovitettaessa älä koskaan naura koirallesi. Se ymmärtää joutuneensa naurunalaiseksi eikä ehkä koskaan enää hyväksy pukua päälleen. Usein puvun päälle saatuaan koirat jäävät seisomaan paikalleen. Suostuttelu ja kehuminen auttavat usein, älä voivottele puvun "kurjuutta"!

Jos koira todella inhoaa lahkeellista pukua, kokeile liiviä. Usein koirat mieltävät kokopuvun "vapauden riistoksi", mutta liivin ne sen sijaan hyväksyvät. Liivimalleja on saatavilla useita, joista voi valita mieleisensä käyttötarpeen mukaan. Pakkasilla ja sateella on parempi käyttää edes liiviä, joka suojaa selän kuin jättää koira kokonaan pukematta.

Talvi on tullut, ja valikoimat ovat parhaimmillaan joten eikun pukuostoksille!

Teksti: Jonna Tikka/ Tmi Jamana


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report