Miten lopettaa koiran haukkuminen

Miksi koira haukkuu?

Useimmiten koirat haukkuvat, koska ne ovat kyllästyneitä. Koirat ovat tottuneet saamaan paljon huomiota, ja ne eivät tiedä miten käyttäytyä, kun ovat yksin. Useammin olemme aikaansaaneet tämän ongelman itse. Haluamme koirien olevan onnellisia, joten hemmottelemme niitä: meidän koiriemme pitää saada herkkuja ja hyväilyä aina halutessaan. On täysin normaalia, että omistajat toimivat tällä tavalla ja täysin normaalia koiralle valittaa, kun ne tuntevat että niitä laiminlyödään.

Ensinnäkin, koiran täytyy oppia, että haukkuminen saadakseen huomiosi, ei toimi. Jos hän on tyytymätön ulkona ja haukkumisen jälkeen hän pääsee sisälle, hän oppii, että haukkumalla saa tuloksia. Jos haukkumisella saa sinut huutamaan koiralle, sekin on tavallaan saavutettu huomio. "Olen tylsistynyt. Ehkä saan heidät haukkumalla huutamaan minulle jälleen." Vaikka huutaminen ei vähennä haukkumista, toisenlainen negatiivinen vahvistaminen voi auttaa.

Kouluttamalla tuloksiin?

Koiraa voidaan opettaa olemaan haukkumatta ja se voidaan tarpeen vaatiessa viedä esim. koiraterapeutin "käsittelyyn" mutta useimmat ihmiset eivät halua tai pysty sitoutumaan pitkään koulutusprojektiin tai tuntevat etteivät hallitse koiran koulutusta.

Haukunestopantaa kannattaa kokeilla

Painesuihkeeseen perustuva haukunestopanta (Canicalm Spray) on helppo ja usein tehokas tapa vahvistaa haukkumiseen liittyvää negatiivista vahvistamista. Ns. sitruunapanta eli suihkepanta ruiskuttaa sitruunantuoksuista nestettä koiran kuonon suuntaan kun koira haukkuu. Tämä haju on epämiellyttävä koiralle ja pikkuhiljaa se oppii, että haukkuminen liittyy tähän epämukavaan suihkaukseen. Tämä pantatyyppi on varsin tehokas, mutta valitettavan kallis.

Suosittelemme kokeilemaan ensin, josko koirasi liiallinen haukkuminen voidaan vähentää tai lopettaa kokonaan edullisemmilla haukunrajoitinpanta-tyypeillä kuten ultraäänipanta (BarkStop) tai värinään perustuva pantatyyppi (Barkstop Vibra). Edellämainittujen pantojen "rankaisu"-efekti on pienempi ja toimita perustuu enemmän tai vähemmän koiran huomion siirtämiseen muualle haukkumisen kohteesta. Parin kympin hintaisella pannalla ovat monet saaneet apua varsin yleiseen ongelmaan.
Joissakin tapauksissa myös koiran koulutuspanta on oikea apuväline ei-toivottujen käytösmallien pois-oppimiseen.

Joissakin maissa on käytässä myös sähköiskuun perustuvia pantoja, jolloin haukkuminen laukaisee heikkojännitteisen mutta korkea-ampeerisen staattiseen sähkään perustuvan iskun. Tätä pidetään tarpeettoman kivun tuottamisena eläimelle eikä niiden myynti ole onneksi sallittua EU-alueella.

Eroahdistus ja haukkuminen

Haukkuminen liittyy useissa tapauksissa eroahdistukseen. Koira jää päiväksi kotiin ja rappukäytävän kolahdukset herättävät toiveet isännän tai emännän saapumisesta. Innokkaat haukkumiset eivät tietysti naapurin mielestä sovi kerrostaloon ja ongelmavyyhti on valmis. Eroahdistukseen liittyy usein myös muita ongelmia kuten tarpeiden tekeminen sisälle.

Artikkelissa mainitut tuotemerkit ovat rekisteröijiensä omaisuutta.


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report