Miksi koiran hengitys haisee?

kts. myös suuhygienia

Täältä hammashoitotuotteet koirille

Koiran hengityksen haju johtuu melkein aina suussa olevien bakteerien toiminnasta. Terveen koiran suussa on aina valtava määrä erilaisia bakteereita. Bakteerit toimivat suussa tärkeänä suojamekanismina. Erilaisten bakteerien kesken vallitsee tasapainotila, jolloin bakteerien keskinäinen kilpailu elintilasta hillitsee haitallisten bakteerien liiallista lisääntymistä. Näin suun bakteeripopulaatio ehkäisee tehokkaasti sairautta aiheuttavien bakteerien pääsyä elimistään. Jatkuva syljeneritys huuhtelee suun limakalvoja ja pitää omalta osaltaan koko bakteerimäärän suunnilleen saman suuruisena päivästä toiseen. Tällä tavoin Luoja on suunnitellut suun toiminnan, mutta syystä tai toisesta kaikki ei aina toimikaan niin kuin on suunniteltu.
Suun rakenne vaikuttaa oleellisesti bakteerimäärään. Mitä poimuisempi limakalvo ja mitä syvemmät ientaskut hampaiden ympärillä, sitä paremmat mahdollisuudet bakteereilla on pysyä suussa syljen huuhtelevalta vaikutukselta suojassa. Hampaiden ympärillä olevat ientaskut ovat varsinaisia piilopaikkoja, jonne bakteerit jäävät lisääntymään ja aiheuttamaan haitallista ientulehdusta. Pienten koirien suussa hampaat ovat lähempänä toisiaan, jolloin syljen puhdistava vaikutus on paljon tehottomampaa kuin suurilla koirilla; samoin lyhytkuonoisilla koirilla pitkäkuonoisiin verrattuna. Tällä tavoin ihminen on, jalostaessaan esim. lyhytkuonoisia koirarotuja, puuttuvat suun toimintaan edesauttaen suursairauksien kehittymistä.
Suun bakteerit käyttävät ravinnokseen koiran syömää ruokaa, jota jää aina suuhun hampaiden väleihin, ientaskuihin ja limakalvoille koiran syödessä. Siksi ruuan koostumuksella ja ruokintakertojen määrällä on suuri merkitys sille, kuinka paljon bakteerit pystyvät lisääntymään. Nykyiset koirien kuivamuonat ovat jauhemaisesta seoksesta puristettuja pellettejä, jolloin ne hajoavat jauhoksi jo suussa ja leviävät erittäin tehokkaasti suun rakenteisiin. Tämän tyyppinen ruoka on suun bakteereillekin erinomaista ravintoa. Vastoin yleistä käsitystä, kuivamuonat eivät ehkäise hammaskiven muodostumista vaan nopeuttavat sitä.

Hammaskivi

Hammaskivi muodostuu vähitellen suun bakteerien kiinnittyessä hampaan pintaan. Kun bakteereita kiinnittyy joukoittain hampaan pintaan, alkaa muodostua plakkia, vaaleaa massaa, joka imee itseensä syljessä olevia mineraaleja. Vähitellen plakki imee itseensä niin paljon mineraaleja, että kovettuu muodostaen hammaskiveä. Hammaskivi estää tehokkaasti syljen huuhtelevaa ja suuta puhdistavaa vaikutusta, jolloin bakteerimäärä suussa lisääntyy entisestään; noidankehä on valmis, sillä tämä johtaa entistä nopeampaan bakteerimäärän lisääntymiseen ja kiihtyvään hammaskiven muodostumiseen. Hammaskivi tunkeutuu kohti ienrajaa estäen ientaskujen puhdistumista ja seurauksena on ientulehdus.
Ientaskujen tulehdus ja siitä johtuva hampaiden tukikudosten tulehdus eli parodontiitti aiheuttaa kaikkein yleisimmin pahanjajuista hengitystä koirilla. Haju johtuu haitallisten suubakteerien liiallisesta lisääntymisestä. Bakteerien aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat pahan, mädäntyneen hajuisen hengityksen. Parodontiitti eli hampaiston tukikudoksen tulehdus etenee pikkuhiljaa yhä syvemmälle aiheuttaen vähitellen hampaan irtoamisen. Tulehduksen etenemistä ei voida enää pysäyttää kun se kerran on alkanut, säännöllinen hampaiston puhdistamien kyllä hidastaa sitä, mikäli puhdistaminen tehdään perusteellisesti oikeilla välineillä. Tämä tarkoittaa tavallisesti ainakin 2 kertaa vuodessa tehtävää hammaskiven poistoa ja ientaskujen perusteellista puhdistamista sekä päivittäistä hampaiden harjausta.
Vanhan koiran hengitys haisee aina enemmän kuin nuoren koiran. Luonnollinen selitys tälle on juuri se, että mitä vanhempi koira on, sitä pidemmälle ientaskujen syventyminen ja hampaiden tukikudosten löystyminen on edennyt.


Muita syitä pahanhajuiseen hengitykseen

Vierasesine suussa aiheuttaa suutulehduksen ja usein äkillisen muutoksen koiran hengityksen hajuun. Tavallisimmin luunsiru tai tikku on jäänyt hampaiden väliin eikä koira ole saanut sitä kielellä tai tassulla kynsimällä pois. Tyypillinen tapaus syntyy, kun koira puree noin sentin paksuista puukeppiä poikittain, jolloin keppi katkeaa poskihampaiden välissä molemmin puolin ja suuhun jäänyt pala kiilautuu poikittain yläposkihampaiden väliin. Keppi on usein niin tiukassa, että se joudutaan poistamaan pihdeillä.
Hampaiden vaihtuminen noin puolivuotiaalla pennulla aiheuttaa tilapäisen pahanhajuisen hengityksen. Irtoamassa olevat maitohampaat keräävät bakteereja ympärilleen ja hengitys haisee pahalle kunnes hammas irtoaa ja hengityksen haju paranee. Tämä on normaalia, eikä vaadi mitään hoitoa.
Eräät sairaudet, kuten munuaisvika ja sokeritauti aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Munuaisviassa hengitysilmaan erittyy virtsa-ainetta eli ureaa joka haisee ammoniakilta, tämä on merkki pitkälle edenneestä munuaisten vajaatoiminnasta, sairauteen littyy usein myäs suun limakalvojen tulehdus. Sokeritaudissa suun bakteerimäärä lisääntyy koska koiran syljen eritys vähenee ja syljen sokeripoisuus edesauttaa bakteerien kasvua. Pitkälle edennyt sokeritauti nostaa elimistän ketoainemäärää joka haisee hengitysilmassa asetonilta.
Suolistosairaudet eivät yleensä aiheuta muutoksia hengityksen hajuun muuta kuin tilapäisesti, esimerkiksi silloin, kun koira juuri on oksentanut. Samoin syädyn ruuan haju aiheuttaa pahalta. Tarkemmin asiaa tutkittaessa haju tuleekin huulipoimuista.

Pahanhajuisen hengityksen hoito ja ennaltaehkäisy

Kun koiran hengitys haisee pahalta se on aina merkki sairaudesta, joka vaatii hoitoa. Koiran hampaiden ja suun kunnon säännällinen tarkastaminen kuuluu jokaisen koiranomistajan velvollisuuksiin samalla tavoin kuin muukin koiran hoito. Riskiryhmiä ovat ikääntyvät koirat, kääpiärodut ja lyhytkuonoiset rodut. Suuhygienista huolehtiminen aloitetaan jo pentuiässä. Säännöllinen hampaiden puhdistaminen opetetaan pennulle, jolloin se on helppoa aikuisenakin. Hammaskiveä kertyy tavallisimmin ensin kulmahampaisiin ja yläleuan suuriin poskihampaisiin. Alkava hammaskiven muodostuminen on helppo poistaa kotikonsteinkin, peukalonkynnellä tai sopivaa metallista raaputinta (esim. kolikonreunaa) käyttäen. Hampaiden harjaaminen on tehokas tapa ehkäistä plakin kertymistä hampaiden pinnoille. Puruluiden järsiminen puhdistaa hampaita tehokkaasti.
Jos koiran hampaiden väliin on tarttunut vierasesine, se ilmaisee itseään maiskuttelemalla epätavallisesti tai kaivamalla suuta tassullaan. Joskus pieni tikunpala tai luunsiru on vaikea havaita hampaanvälistä, silloin koira kannattaa viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Jos hammaskiveä on päässyt muodostumaan runsaasti, se voidaan poistaa tehokkaasti ainoastaan nukutuksessa suoritettavalla hammaskiven poistolla. Runsas hammaskiven muodostuminen merkitsee lähes aina sitä, että hampaiden ientaskut ovat läystyneet ja hammaskiven poisto joudutaan tekemään koko loppuelämän ajan säännällisesti ainakin 2 kertaa vuodessa.

Kirjoittaja: ELL Jukka Marttila /Koiraposti 1/01


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report